Засега президентът Радев пази определена дистанция и хигиена в  отношенията

...
Засега президентът Радев пази определена дистанция и хигиена в  отношенията
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Отстрелване на хората с различно мнение отслабва БСП

Засега президентът Радев пази избрана отдалеченост и хигиена в  връзките си с БСП 

Стратегическият институт за национални политики и хрумвания работи по тактика за пътната инфраструктура, споделя пред Faktor.bg ръководителят на организацията, който е и общински консултант в столицата

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Паргов, единствено преди няколко месеца съдът ви възвърне в Националния съвет на Българска социалистическа партия, струваше ли си тази борба, по какъв начин виждате мястото си в  партията?

- През последните 6 месеца Върховен касационен съд два пъти се произнесе по моя проблем. Един път на 27 юли и повторно през декември предходната година в интерес на връщане на моите позиции в партията, които по нелегитимен метод, съгласно Темида, ми бяха отнети. Наскоро самата Нинова приветства решение на Върховен касационен съд. А това автоматизирано значи, че откакто хвали съда за едно решение, не може да не приема друго решение. Просто решенията на Върховен касационен съд би трябвало да се извършват, а не да се оспорват и да се интерпретират от позиция на персонални позиции и ползи. На 19 февруари преди една година – датата е емблематична, стана факт моето политическо обесване от настоящето управление на Българска социалистическа партия. А година по-късно политическото ми възкресение е реалност. Въпреки решението на съда в моя изгода, наказването продължи до 19 февруари. Но към този момент мога да се завърна на предходните си позиции.

- Това значи ли завръщане и на лидерския пост на градската организация на Българска социалистическа партия?

- Изрично заявих, че не желая да се връщам отпред на Градската организация. Десет години като ръководител е задоволително време, дал съм доста и доста съм направил. Имам наследници, които поеха след моето наказване. Опитват се в тази сложна конюнктура да създадат всичко допустимо да стабилизират Градската организация, макар ударите, които получават с изключванията от Конгреса на основни хора в София.

- Как виждате мястото си оттук насетне в политиката?

- И преди в този момент се усещам по един и същи метод - пълновръстен член на Българска социалистическа партия, който желае да упражнява свободно правата и отговорностите си, без значение от това, че ме възпираха от присъединяване в Конгреса или Националния съвет. 

Включвам се интензивно и подкрепям Градската организация, както и други структури в страната, които търсят моята помощ, със съвет и подпомагане. Стратегическият институт за национални политики и хрумвания, който сътворих, е една доста добра форма, която работи чрез всички специалисти, управленци, технократи, учени и професори, които се включиха. Те са много известни и много тежат на своето място. А всяка партия, която желае да почерпи опит, в това число и Българска социалистическа партия, е добре пристигнала. 

- Какво реализира Столетницата с поредицата от изключвания и прогонване на членове през последната година, за какво особеното мнение от водача се санкционира по този начин сурово?

- Това явно е нелицеприятно. За да си водач на една такава партия, би трябвало да си много необятно скроен. Понякога би трябвало да действаш и като посредник. Да успокояваш другите крила в партията, които имат разнообразни ползи, разнообразни гледни точки, в това число разнообразни идейно-политически визии. Това е обикновено за Българска социалистическа партия, защото тя е доста комплицирана партия. Тя е партия на комунисти, социалисти, социалдемократи, имаме представители и на новото потомство, които са по-либерално настроени. 
Но явно особеното мнение, а и наличието на доста водачи на отзиви в Българска социалистическа партия, което постоянно е било особено за повече от 130-годишната й история, нервира настоящето управление, потиска го, комплексира го. По-добре такива хора да ги няма, или да бъдат изритани или заглушени.

- Прогонването на знакови лица не обезкръвява ли  партията?

- Категорично отслабва силата на партията. Имаше един лозунг на Европейски Съюз, който важеше и за Българска социалистическа партия – „ Единни в разликите си “ отпреди 10-15 години, защото е обикновено да има разнообразие. 

Но би трябвало да си добър пълководец и виртуоз, с цел да можеш да обединиш тези разнообразни отзиви в даден миг – предизборна борба или тежки моменти за страната, в които Българска социалистическа партия да покаже, че е партия, която може да направи компромис в името на някакви висши цели за обществото. Нещо, което беше особено за Българска социалистическа партия. Точно това я запази в тежките интервали на 90-те години, когато имаше остра политическа битка, опълчване, лустрация и така нататък

- Листите на Българска социалистическа партия за изборите са подготвени, може ли Столетницата да удари ново дъно в доверието на гласоподавателя през април или следва напредък, както предсказва управлението?

- Нормално е преди избори всеки да приказва за победа и за по-висок резултат. Лошото, което виждаме, изключително след конгреса на 11 февруари е, че се задълбочиха проблемите. И това твърдоглавие за обстрелване на хората с друго мнение, по-скоро отслабва Българска социалистическа партия. В частност две трети от осъдените с изключване са видни членове на Софийската градска организация. Те са на разнообразни позиции –  общински съветници, ръководители на региони, членове на Градския съвет, членове на ИБ и ръководители на значими комисии в организацията. Представете си в един миг във футболен тим като „ Барселона “ треньорът или притежателят на тима взема решение да в профил от игра основни играчи. Такъв тим не може да стои добре на терена и нормално инкасира загуби.

- Тоест, да чакаме ли нова загуба?

- Ако Българска социалистическа партия не завоюва едни избори, това си е загуба. Когато беше втора политическа мощ, драмите бяха огромни. Даже преди 30 години, един към този момент починал ръководител на партията изрече една прословута фраза: „ Българска социалистическа партия загуби с малко, само че вечно “, когато разликата беше единствено 1% от Съюз на демократичните сили. Тоест, до скоро Българска социалистическа партия беше привикнала да бъде постоянно кандидат за първото място. И второто се считаше като огромна драма, крах. А в този момент виждаме, че се борим за пето място. Дай Боже да не стигнем до шесто място. Много ми се желае да се качим малко по-нагоре. А връщането на хартиената бюлетина не знам до какъв брой ще има отражение върху вота за Българска социалистическа партия. Но сигурно за други две партии, опитни в хартиения избор, ще се отрази позитивно, само че с какъв брой – следва да забележим. 

- Не е ли необичайно, че лица като Явор Божанков, които единствено преди няколко месеца бяха любимци в Българска социалистическа партия и водачи на листи, през днешния ден са водачи в радикално друга коалиция?

- Самият господин Божанков идва от младежкото ДСБ, за което има не малко свидетелства. След това беше притеглен като гражданска квота на Българска социалистическа партия в Търновския регион. Той застана на страната на Корнелия Нинова в лидерската борба в партията и като премия получи водаческото място на Весела Лечева. Но явно издигането по високите етажи не е за всеки, тъй като кислородът, колкото по-високо се качваш в планината, понижава. Човек се замайва и стартира да халюцинира, че е станал значителен и популярен. Това го следим при господин Божанков, който може би има и позитивни лични качества. Номадството в политиката е постоянно срещано и е особено за гражданските квоти, които виждаме ту при една партия, ту при друга. Там няма резистентност, а е според от това кой какво предлага. Такъв е и казусът „ Божанков “.

- А каква е отговорността на водачите, които позволяват такова номадство?

- Никой не е застрахован от сходно нещо. Понякога няма и логичност в едно или друго държание. Да го кажем – господин Божанков е един службогонец, който потърси вид да се задържи на политическата сцена. Той реши да се опълчи на цялата парламентарна група на Българска социалистическа партия, което считам, че беше неточност. Защото  е подкрепил концепциите на Българска социалистическа партия, съгласил се е с тях, пропагандирал ги е, а след това в Народното събрание ги подменя. Бих споделил, меко казано, това е неетично от негова страна. Самият той можеше да съобщи, че напуща групата на Българска социалистическа партия, а не да чака да бъде изключен. 

- Много се приказва от анализатори за управническа коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП, допустима ли е тя след изборите?

- Да, доста се приказва, изключително след срещата по самодейност на Българска социалистическа партия с третия мандат, на която се отзоваха една част от политическите партии. И то главно систематичните партии. Това сътвори чувството за съгласие, което в следствие бе отречено от главните играчи, седнали на тази маса, в лицето Корнелия Нинова и Бойко Борисов, поради конгресните решения на двете обединения. 

Тази концепция, да участваш в сходна коалиция, имайки поради опита от държавното управление с Демократична България, Политическа партия и Има Такъв Народ, е пагубна за Българска социалистическа партия. Партията влиза в нова роля – нещо като балансьор, а упованието е да бъде водеща политическа мощ, която да трансформира системата. И в случай че ти не можеш да промениш системата, без значение какви кратковременни триумфи, на първо място обществени, можеш да постигнеш, това постоянно се лепи на имиджа и на електоралния резултат при последващи избори. И тези спадове не закъсняват, тъй като да избереш партии като Политическа партия или ГЕРБ за собствен сътрудник – и в двата случая, ще бъде контрапродуктивно за Българска социалистическа партия, поради различията  - идеологически и геополитически.

- Какви са възможностите за новото ляво обединяване на Татяна Дончева, Мая Манолова, Румен Петков и Красимир Янков?

- За мен ще бъде забавно дали по този начин наречената „ Левица “ ще може да притегли на своя страна част от тези 700 000 гласа, които изгуби Българска социалистическа партия като външна страна през последните две години. Това, което следим на последните няколко избори е, че Българска социалистическа партия разчита на своя корав електорат, само че той се е стопил до най-малко. Тези, които не гласоподават за Българска социалистическа партия, няма да гласоподават и този път, само че ще забележим дали ще изберат „ Левицата “. Тоест, това ще бъде един забавен тест, тъй като и при други условия, се вършиха опити да се откраднат гласове от Българска социалистическа партия. И те от време на време успяваха – това направи АБВ преди няколко години, когато влезе в Народното събрание и стана част от държавно управление с ГЕРБ и с Реформаторския блок, само че след това изгубиха позиции.

- Как съгласно Вас ще се развие спорът сред Българска социалистическа партия и президента?

- За страдание този спор, съгласно мен, стартира на личностна основа. Говоря за егото на водачите и за опцията да си приказват обикновено. Очевидно е, че едната страна  смята, че другата и дължи доста. Другата страна смята, че си е платила този дълг със своите дейности и не дължи нищо. Но истината е, че този спор стартира някъде през 2020 година и ненапълно ми се коства, че  беше заздравен и от избрани събития, свързани с директния избор на ръководител на Българска социалистическа партия, края на ръководството на ГЕРБ и събитията, които последваха – появяването и поръчката на нови политически сили, които имаха претенциите да ръководят страната. Тогава Българска социалистическа партия остави усещане, че сякаш остава на страната на статуквото. В следствие се опита да заличи като чувство и съумя до някъде през 2021 и 2022, като стана част от нова управническа коалиция. Но този спор си стои, той е доста очевиден. Макар, че по-активната страна са представителите на Българска социалистическа партия с рецензиите към президента. Засега президентът пази избрана отдалеченост и хигиена в този вид връзки. 

- Какво е бъдещето на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания, по какви планове работите?

- На първо място работим по тактика за пътната инфраструктура. В идващите месеци с разнообразни специалисти и някогашни управленци, хора, които са членове на Института и схващат от това – проф. Иван Данов - някогашен министър, Валентин Николов -  дълготраен началник на Камарата на строителите, Дончо Атанасов -  някогашен началник на АПИ, Дора Янкова - някогашен кмет на Смолян, Ковачев, някогашен заместник-министър на районното развиване и други ще работим по този план. Идеята е да подкрепяме страната в планирането на развиването на инфраструктурата. 40% от вложенията са в инфраструктура, а те са и източник на работни места и на напредък. Този бранш има потребност от тактика, от усмиряване, задаване на явен проект какво ще се прави всяка година. Без значение кой е отпред на страната –  какъв брой вложения, къде и защо би трябвало да бъдат ориентирани, по какъв начин да бъдат изхарчени и по какъв начин да бъдат структурирани, тъй че да не се позволяват такива отклонения, които наблюдавахме, свързани със свадите в строителството и публичните поръчки. Предстои ни среща с Министерство на регионалното развитие тъй като от скорошни контакти разбрахме, че дружно с АПИ мислят за дълготрайна тактика. 

Другото, по което работим е стопански разбор, който да направи моментна фотография и прогноза за бъдещето в средносрочен проект. Разбира се тематиките опазване на здравето и обучение също са ни на дневен ред. 

И геополитическата тема е обект на нашето внимание. Този месец, по време на акцията, ще организираме една полемика по тази тематика – да бъдат показани разнообразни гледни точки, колкото и да са непримирими една с друга. Ще разгледаме нещата от позицията на това какво прави България и кое е по-изгодното за нея като държание и наличие и в тази огромна интернационална система, въпреки и дребна страна, която е част от едно районно обединяване каквото е Европейски Съюз.

Темата за изборите също ще бъде на фокус. Ще създадем една обичайната среща на водещи социолози и политолози,  с цел да дискутираме проучванията и гледните точки за това какво следва и какво може да се случи и на тези избори. Готвим и две интернационалните конференции, които също имат отношение към мира и войната, и към Черноморския район и съдействие в него. Те ще бъдат с присъединяване на представители на Балканските и Черноморски страни. Очертава се дейна година за Института в подтекста на политическите стихии и изненади, които предстоят. 

  
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР